Nytt nettmøte med Lars Monsen fredag 18. februar kl. 19.00-20.00

Tema: Hund og hundekjøring! Lars svarer på alle mulige spørsmål dere måtte ha rundt generelt hundehold, friluftsliv med hund og langdistanse hundekjøring. Hvordan bygger man opp en hund til å bære kløv? Må man egentlig bruke potesokker? Hva slags mat bør man gi den, er det ok med middagsrester? Hva skal til for å begynne å konkurrere med hundespann? Nå er det bare noen uker til Finnmarksløpet starter, hva skjer der? Det finnes ingen dumme spørsmål.

I forbindelse med nettmøte finner du også mange gode tilbud på relaterte produkter, både på nett og i butikk.

Se relaterte produkter

Nettmøtet er avsluttet.

Femundsløpet 2022

Innsendt av Richard Wollum
Hei, satte utrolig stor pris på å få 2 minutter med deg ved målgang, på tross av ett langt løp og du var helt sikker super sliten selv om det ikke så sånn ut når du sa hei. og at en så stor å for noen av oss kanskje litt skummel å møte mtp alt du har gjort og alle bjørner du har jaget til skogs så var jeg utrolig imponert over at du kom rett bort og hilste på, slo av en liten prat og var ikke skremmende i det hele tatt. heller det helt motsatte. Tusen takk for den opplevelse og møte med helten. mancrushen så kona til turkompisen kaller det ble om mulig enda større haha. vi håper på å få tatt turen til finnmarksløpet om 2 år og heie på der også. så spørsmålene.
1: hvordan var stormen første natta( vi lå i lavvo på røros camping og der var den oppi 25 m/s i kastene. men var kjempe kos i lavvoen.

2: doghill kom bort og hilste på meg rett etter målgang. så da må jeg jo spørre stiller doghill til start i finnmark iår? synes det var doghill Elin sa navnet var.(lederhunden ved målgang)

mvh
Richard
Hei, Richard!
Takk for sist, og takk for hyggelig melding! Stormen traff oss midt i fleisen, den tok Bissi oss gjennom på sin vanlige, fantastiske måte. Ikke mnage hunder som går på kommando rett mot vind og snøføyke når kjøreren ikke ser de to bakerste hundene en gang... Doghild gjorde en kjempejobb, ikke minst inn mot mål. Hun blir ikke med til Finnmark, det skal jeg forklare der oppe!

Ok, folkens, jeg ble visst sittende litt for lenge, mange gode spørsmål, tusen takk for interessen -- ta godt vare på hundene deres, og god helg!
Lars Monsen

Hoggorm

Innsendt av Kasper
Hoi, Lars. Blir en Måned på loffen med bikkja i Juni-Juli, været bestemmer avstand osv. så spørsmålet blir: førstehjelpsutstyr til hund på lengre turer, hva er MÅ ha og hva er lurt og ha med?
-Kasper
Hei, Kasper!
Flott! Klipp negler før du drar (ikke dagen før, men tre-fire dager før, i tilfelle det blir litt blod), ta med potesalve og potesokker. Er det i huggorm-land så sjekk dekning for telefonen, hunden må ikke gå videre selv etter at den er bitt, men gjøre minst mulig på vei til veterinæren. Motgift finnes ikke å kjøpe... Så gjelder det unngå gnagsår fra kløven, trekk siderommene godt ut fra kroppen. Vann den ofte, ta pauser ved vann, snu døgnet om nødvendig. God tur!

Tur

Innsendt av Helene
Hey, ville bare høre om hvordan man får med seg alle hundene over til Alaska? Vil de klare en så lang tur? Vet det er ikke alle fly som vil ha mange hunder om bord.
Hei, Helene
Iceland Air tar 4 hunder om gangen, og reisen går fint, de har det bra. Du lufter dem i f.eks Reykjavik og Minneapolis, så flyr du til Anchorage med Alaska Air.

Blanding SH og AM

Innsendt av Nina
Hvordan få hunden til å trekke kontinuerlig, og ikke leke utenfor løypa og sist men ikke minst, bli uinteressert i spor. Alene er han mer interessert i å snuse på spor enn å trekke. Med en hund+eier foran oss, så trekker han helt sinnsykt. Tømmer seg totalt på 2-3 km. Han er 8 mnd og veldig stor, ca 37-40 kg.
Hei, Nina
Han er bare 8 mndr, det går over. Han vil bli mer konsentrert etter hvert. Hold farta nede, og hvorfor ikke bruke løssnøen som treningsarena, gå foran med truger eller ski, det bygger riktige muskler og kondisjon.

Hundekjøring

Innsendt av Tyra på 5 fra Rollag
- Hvorfor driver du med hundekjøring?
Hilsen Tyra
Hei, Tyra
Det er en sykdom, vanskelig å slutte.

Hund og jobb

Innsendt av Petter
Hei Lars!
Jeg og min kone ønsker oss fryktelig mye hund (helst flere). Men vi jobber som pilot/lege og er dermed ofte opptatt med jobb. Har du noen tips for eller mot å eie hund når det ikke alltid er noen hjemme hele dagen?
Hei, Petter
Lån heller hos noen dere kjenner! Må den være aleine noen timer hver dag bør det uansett være utendørs i en passe stor hundegård. Men helst ikke.

Tur og familiehund

Innsendt av Kjell Håkon Gundersen
Hei!
Jeg ønsker meg en turkamerat og håpet du kunne anbefale en rase, og gjærne noen hint til hvordan jeg bør gå frem for å få hunden slik jeg ønsker. Jeg er relativt ofte på helge og ukesturer, og her ønsker jeg en turkompis som kan trekke pulk og bære kløv. Samtidig har barn fra 7 til 13 år hjemme og den må også kunne trives som familiehund og dermed også kunne læres å både gå fint i bånd på hverdagsturer, samt trekke eller bære på lengre turer. Ønsker selvsagt å finne en valp, så jeg får formet den mest mulig til vårt bruk/hverdag. Er tanken om Alaska Husky helt fjern, andre raser jeg bør vurdere? Han eller tispe? Sjønner jeg har mye å lære ang hund 🙈😁 Har i dag ei BordeCollie tispe på 14 år, hun orker ikke turer på mer en 30 minutter - helst mimder...
Hei, Kjell Håkon
Alaska huskyen er perfekt som familiehund, du kan lære den alt du nevner. De blir også husreine. Kjøp fra en aktiv hundekjører med linjer som er kjente for godt humør, glade, bjeffende hunder.

Mental trening/utfordringer

Innsendt av Kristin
Trenger alaska huskyer mer enn bare fysisk trening? Mentale utfordringer/oppgaver?
Hei, Kristin
Den trenger mest av alt kjærlighet og omsorg, det gir glede og trygghet og lyst til å være fysisk aktiv. Riktig kosthold. Gjerne mentale utfordringer, sammen med fysisk trening, som å krysse en bekk, svømme, forsere kratt og bratte skråninger, eller sitte i kano eller packraft.

Fôr på tur

Innsendt av Thomas R
Hei Lars!
Hva forer du hunden(e) dine med når du er på en 2-3 ukers tur?

Lykke til i Finnmark!
Hei, Thomas
Så mye fisk som mulig, men minimum 500 gr for per dag, helst en kilo kjøtt/tørrfor. Ja, det blir mye å ha med seg...

Trekksele

Innsendt av Jan kristian
Hei. Hvordan er passformen på trekkselen din for en schäfertispe?
Hei, Jan Kristian
Ikke ulik den som passer en husky. Jeg vil tro en Orkelbogen sele i str L eller XL vil passe.

Fjellski

Innsendt av Aviaaja Malle Hansen
Kan du anbefale noen fjellski, som kan brukes i og utenfor spor? 😊
Enkelt. Lars Monsen Store har Lars Monsen treski, laget av Rønning Treski! Jeg bruker dem naturligvis selv.

Generelle spørsmål

Innsendt av Sigurd Dahl
1. Må du klippe klør på hundene dine?
2. Regner med du ikke pusser tennene dems, må de fjerne tannstein noen gang?
3. Spiser hundene dine stort sett blauta fòr eller tygger de og på bein?
4. Hvor mange ganger i løpet av en dag spiser en Husky på vandretur i fjellet om sommeren, og hvor mange gram mat på en dag når det ikke finnes fisk?
5. Hvor lenge maks lar du hundene løpe i strekk før du tar en pause i sporet under løp?
6. Hundespann, jeg ser ved stopp så vikler fort tauet til hunden seg rundt hovedtauet når den vimser fram og tilbake, gjør det ikke noe?
Hei, Sigurd
1) Ja, det gjør vi jevnlig, kanskje en gang i måneden.
2) Vi fjerner tannstein hos veterinæren, samtidig som vi gjør andre ting. Og vi gir dem elgebein å tygge på, det hjelper.
3) Unntaksvis bein, det er ikke hverdags. Mye VOM kjøtt, både frossent og tint, og tørrfor (jeg bruker Vigor & Sage).
4) Morgen og kveld. 500-600 gram topp tørrfor per dag.
5) Stopper etter 15-20 min ut fra sjekkpunkt for å la dem tisse. Snacker dem hver 1,5-2 timer. En vanlig økt er 6-7-8 timer.
6)Jo, hvis det tvinner seg flere ganger blir baklina for stram, den må løsnes og surres tilbake. Det gjør vi når vi snacker.

Sjekkpunkt Tynset

Innsendt av Håvar Ødegård
Hei!
Likte du Femundløpet bedre før med Tynset-Grimsbu, eller liker du det best sånn det er nå med Søvollen-Orkelbogen?
Hei, Håvar
Jeg personlig likte det best da vi kjørte til Grimsbu fra Orkelbogen og tilbake! Jatakk, begge deler, altså.

Løype til hundekjøring

Innsendt av Stine
Hei!
Et spørsmål ang hundekjøring og hvor man kan kjøre.
Her hvor jeg bor er det plenty av skiløyper, men hvordan er det med løype til hundekjøring? Kjører du opp din egen løype med hundene når du skal trene?
Hei, Stine
Du sier ikke hvor du bor, men det er reine hundeløyper mange plasser, sjekk med den nærmeste hundekjører-klubben. Eller trekk opp i fjellet, over tregrensa, og kjør opp spor selv. Kanskje en ubrøytet skogsvei gjør jobben?

Border collie

Innsendt av Oskar Norheim
Hei Lars, eg lurte på om border collie er ein hundt som tåler og gå lenge med sekk?
Mvh Oskar Norheim
Hei, Oskar
Først, jeg glemte å svare på om jeg klipper ned hårene i potene om vinteren: nei, det er bedre å bruke potesokker. Det gir liten effekt å klippe hårene. Oskar: ja, hvorfor ikke? Hvis den er godt trent kan også border collien gå med kløv, men det kan fort bli løping med kløv, så ikke for tungt!

Potesokker og potestell

Innsendt av Thomas
Hallo Lars.
Når brukes potesokker og når droppes det?
Klipper du ned hårene i potene i vinterperioden?
Hei, Thomas
Har du bare en eller to turhunder i familien bør du ha med potesokker i sekken, men ikke nødvendigvis bruke dem. Du finner fort ut om hunden blir sårbeint, for eksempel etter en dagstur i steinur. Da vet du det, pleier labben til den er bra igjen (to-tre-fire dager med salve), og sett på potesokker i tide neste gang. Er det lange dagsmarsjer på grusvei bør du ha sokker tilgjengelig. Ute i terrenget, i myr og på skogbunn, kan mange hunder klare seg uten potesokker i dagesvis, kanskje hele turen. Det handler om å kjenne sin egen hund, og det lærer du bare i felten.

Kløv

Innsendt av Lene Larsen
Gjør hundene dine annen trening enn trekk og frislipp? Hva og isåfall hvorfor?
Hei, Lene
Nei, de er så dedikerte til det de elsker, å trekke, at det meste handler om det, selv om aktivitetene kan variere. Kløving om sommeren er vanlig, og god trening. De er ikke jakthunder, der kan de ingenting.

Gå tur med trekkhunder

Innsendt av Tom
Hallo!
Ønsker å utvide familien med en polarhund til i flokken. Grønlandshund eller siberian husky.
En ting er turer når det er kjølig hvor vi kan bruke slede/trekkvogn, men har du noen tips til å gå tur med 2-3 trekkhunder i sommerperioden?
Hei, Tom!
Sommerstid er det beste tipset å snu døgnet hvis det er varmere enn 13 grader om dagen, eller mye sol. Husk å velge leirplass i skyggen om dagen, gjerne ved vann. Jo bedre form hunden er i, jo bedre vil den tåle varmt vær!

På telttur med valp

Innsendt av Louise
Har du erfaring med å ta med valp på telttur? Hvordan hindrer du at hunden for eksempel prøver å grave seg ut av teltet midt på natta?
Hei, Louise
Det går fint med valp i teltet. Sørg for at den er sliten når dere skal sove, og trekk alle glidelåser opp i høyden, (men husk lufting!). Skulle den bli masete, så venn den til å ligge tjoret midt i teltet, f.eks til ryggsekken.

Hund og snøblindhet

Innsendt av simen
Hvordan reagerer hunder på sterkt lys og snø. F.eks sånn som det ofte er i påskefjellet. Vil de bli snøblinde eller går det greit å være ute en hel dag i sterk sol og snø?
Så vidt jeg vet har hundene en ekstra hinne over øyet som beskytter mot sterkt lys og snø, og jeg har ikke opplevd at en av mine hunder er blitt snøblind. Det kan likevel hende at det er mulig. Husk å gni bort is og snø rundt øynene hvis det føyker, det er viktig for å unngå irritert hud og kanskje øyekatarr.

Starte med hundekjøring

Innsendt av Tommy
Hei Lars.
Har du noen tips til en som ønsker å starte så smått med hundekjøring?

Var artig å kunne følge med på streamingen dere sendte på facebook under femundløpet. Håper det blir mer av det :)
Hei, Tommy
Er dama med? Hvis ja, ok. Hvis nei, glem det. Har du råd til alt sammen? Dette koster. Veterinær-besøkene er viktige, og de blir mange. Kanskje prøve som handler eller treningshjelp hos en etablert kjører først? Ikke kjøp 8-10 hunder først uten å vite helt hva dette er, det ender ofte dårlig. Du kan kjøre pulk eller lett slede med 3 eller fire hunder.

hundekjøring

Innsendt av Maria Angelica Mjøen
har du sett eller hørt om et hundespann i toppen med Siberian husky? er det mulig med den hunderasen?
Hei, Maria Angelica
Ja, det hender at siberian-kjørere klarer å klore seg inn i topp 10, men det er unntaket. Pallen kan jeg ikke huske har skjedd i de 40-50 løpene jeg har kjørt.

Lederhund

Innsendt av Karoline
Kan man se noen tegn hos en valp på at den kan komme til å bli en god lederhund?
Ja og nei. Ja, en valp som er frempå og sjef i matfatet og i flokken vil ofte kunne bli en leder også. Men en beskjeden, tilbakeholden valp kan muligens bare trenger sosialisering i to-tre år før også den tar ansvaret, og blir en leder. Skjer det på den måten blir ofte disse lederne enda bedre, fordi du har jobbet for å komme inn i skallen på den og skapt et spesielt bånd.

Trening sommertid

Innsendt av Thomas
Hei Lars!
Hvordan aktiviserer/trener du hundene dine sommertid?

Lykke til i Finnmarksløpet!
Hei, Thomas
Vi starter treningen i august, korte turer på 5-10 km, og bare hvis det er 13 grader eller kaldere og ikke sol. Gi vann regelmessig. Tren om natta hvis det er for varmt om dagen. Har du mulighet å lære hundene å svømme er det fantastisk bra for kroppen, god trening og super forebygging mot skader seinere, pluss super mental trening.

Innkjøring av unghund

Innsendt av Vegard
Hei
Overtar en Alaska husky valp nå på mandag :)
Dette blir min første AH hund, men har en border collie som jeg bruker til trekk og kløv. Så spørsmålet er hvordan ville du gått fram med å innkjøre denne valpen/unghunden til trekking når man ikke har tilgang på et større spann? Sette han i to-spann med BCen når han blir litt eldre? 6-7 mnd?
Hei, Vegard
Helt riktig. Sett han i to-spann med border collien, sørg for at border collien har snuten 30-40 cm lenger fram enn alaska huskyen, da lærer den raskere. Gjerne uten nakkeline mellom de to etter hvert. La ah bestemme farten, det må ikke gå for hurtig. Sykkel eller ski!

På tur med valp

Innsendt av Louise
Hvor tidlig kan man starte å trene opp valpen til å bære kløv, og hvordan går du frem for å gjøre det på en trygg og positiv måte?
Du kan starte med å venne den til å gå med sele som 4-5 mndr gammel - de venner den til å bli håndert ofte og stå rolig - så en tom kløv når den er 6-7 måneder, og med vekt fra den er halvannet år. Så gradvis mer. Vent med full vekt til den er 2,5 år. En topp trent hund kan bære en tredjedel av kroppsvekten sin, men ofte er en fjerdedel passe. Masse ros underveis! Ikke hjelp den for mye, la den stå og rugge mot et tre til den skjønner at den må bevege seg for å komme løs. Gi den følelsen av belønning når du tar av kløven, en godbit for eksempel, eller et måltid.

Magedreining

Innsendt av Inger Marie Hæhre
Hei! Jeg lurer på om det finnes en eventuell risiko for magedreining hos trekkhunder eller generelt for hunder av den størrelsen mtp fôring før og etter trening/tur?
Hei, Inger Marie
Godt spørsmål. Min erfaring er at risikoen for magedreining er svært lav hos trekkhunder som alaskahuskyen, vi forer jo ofte bare 10-15 minutter etter f.eks en 8 timers økt. Renrasede hunder vet jeg mindre om.

Innsendt av Øyunn
Hvor gamle er hundene når du begynner å trene dem på å trekke?

Og hvor mange timer hviler hundene / Altså hvor lenge har de tålmodighet til å ligge / når du er på ekspedisjon og overnatter, fisker og så videre?
De kan "kjøres inn" - altså løpe med sele i en line med flere andre hunder -- når de er 7-8 måneder, korte, morsomme turer, ikke for raskt. De kan konkurrere når de er halvannet år, men da går de ofte ikke for fullt, eller ikke til mål, rett og slett fordi det ofte er for tidlig reint fysisk. Jeg tok ut Russell etter 500 km i Kirkenes da han var 1,5 år og fremdeles sto og hoppet og bjeffet og ville være med videre. Han ble en av mine beste hunder noen sinne. På ekspedisjon kan du la dem ligge hele natta, de elsker å hvile, bare de er trygge.

Fiskebein

Innsendt av Arif
Hei, har hørt fra mange at man ikke skal gi bein til hunder som begynner på f. Ser at i noen av dine programmer får hundene fiskebein uten at det virker som et problem. Hva er din erfaring med dette? Er det trygt å gi dette til hunder. Har aldri gjort det selv men hadde jo vært fint å slippe å kaste beina
Hei, Arif
Jeg er usikker på f-regelen, den har jeg ikke forholdt meg til. Fiskebein er som regel ingen problem, men gjeddehodet gir jeg dem ikke pga mange skarpe tenner. Det er eneste unntak.
Lars

Hundekjøring

Innsendt av astrid
Hva er det viktigste man burde tenke på før man stiller til start til et løp? Hvilke målsettinger burde man ha gjennom sesongen og hvordan få hundene og deg selv til å bli et sammen spleiset team?
Hei, Astrid!
Jo bedre forberedt du er , jo bedre går det i løp. Tren på det samme du skal gjøre i løp, f.eks gi dem mat umiddelbart etter trening, venn dem til å hvile mange forskjellige plasser, noen ganger 1 time bare, andre ganger 8 timer. Det er et bra mål bare å komme i mål med et spann som bjeffer av glede og fremdeles har mye energi! Du skaper bånd med hundene hver eneste gang du møkker og lufter, jo mer tid du bruker sammen med dem, jo bedre. Det må ikke alltid være trening. Lykke til!

Hund & Tur

Innsendt av Benjamin Hammer
Benjamin 10 år fra Ramfjorden.

• Hvordan er det å reise rundt med hundene?
• Var det kaldt å gå over Grønland?
• Korsen hunder har du?
• Kan jeg få møte deg neste gang du er på butikken i Tromsø?
• Når er neste tur med Lars Monsen, der jeg og Pappa kan være med?Hilsen Benjamin fra Ramfjorden.
Hei, Benjamin!
Det er utrolig moro å reise rundt med hundene, de er sosiale alaska huskyer (blandingshund). Det var ekstremt kaldt i Canada. Vi kommer til å annonsere neste gang jeg er i butikken i Tromsø, men når det skjer vet vi ikke. Det er mange som spør om å få være med på tur, men jeg må svare høflig nei til det, har ikke tid dessverre. Takk for interessen!

We use cookies

We use first and third party cookies on our website.

Cookies are used for:

  • necessary functions on the website
  • functions which gives you the best possible user experience
  • statistsics and web analysis
  • marketing

Choose "I ACCEPT" if you accept our use of cookies. If you wish to change your cookie settings, please choose "CHANGE SETTINGS".

Innstillinger