Nettmøte med Lars Monsen tirsdag 15. desember kl. 20.00-21.00

Still spørsmål på alt du lurer på innen vinterbekledning.

12 timers salg – 50% på utvalgte vintervarer frem til midnatt!.

Klikk her for å se vintervarene

Nettmøtet er avsluttet.

Nettmøtet er avsluttet.

Sikkerhet i fjellet

Innsendt av Tore Solstad
Hei Lars.
Når man planlegger solotur i vinterfjellet +/- 1 uke. Hva er det viktigste man bør tenke på i henhold til egen sikkerhet.
Mvh. BjørneTore fra Femund Lodge i høst.
Hei, Bjørn Tore! Ikke legg opp til for lange marsjer. Sjekk om det er mobildekning, og avtal evt. at du skal sende en sms annehver dag, eller bruk en Spot eller In-Reach, det er det beste. Og beregn mat nok slik at du alltid avslutter med mat for et døgn eller to i sekken!
Ok, folkens, tida går fort som alltid, jeg avslutter nå. Takk for masse gode spørsmål. Det skal ikke bli like lenge til neste gang! Lars

Termometer

Innsendt av Sindre
Hei! Åssen termometer anbefaler du til tur? Noe som er til å stole på, tåler bruk, og er lett og hendig å ha med seg.
Mvh Sindre
Hei, Sindre! Biltema har noen digitale, de er ok. Ellers blir det gjerne de runde som henger utenfor kjøkkenvinduet, de er billige og lette.

Vinterjakke

Innsendt av Petter
Hei, jeg planlegger å skaffe meg en veldig god og varm jakke til til campen.
Ønsker en jakke som passer til å sitte på isen med og som jeg kan ha rundt bålet.
Jeg er litt skeptisk til dun i forhold til gnist og at jakken da kan ta til seg fuktighet.
Størelse og vekt er ikke så viktig så lenge den er varm. Har du noen varme anbefalinger eller tips til materiale?
Hei, Petter! Ny gavepakke. Den jakka er laget, og den heter Iditarod. Markedets beste parkas, ubeskjedent sagt og ferdig snakka.

Innsendt av Willy
Hei Lars! I serien "Et år på tur med Lars Monsen" reiser du til Pasvikdalen rundt desember. I episoden uttaler du at det er 10- grader, men bekledningen din virker egentlig relativt beskjeden. Benytter du bukser av dun, eller noe lurt som tar knekken på kulda? Selv opplever jeg at 1 tynt lag med ull og ullgenser kommer til kort i 10 kalde om en ikke er i aktivitet, men dette er på Vestlandet. Mulig kulden oppleves kjøligere i et fuktig miljø?
Hei, Willy! Jeg bruker dunjakker og ullundertøy, det er ikke verre enn det. Gjerne to ulltrøyer, en med høy hals og glidelås i halsen innerst, og en med rund hals utenpå den. Og 10 minus i vindstille skog er som en sommerdag når du er vant til å være mye ute vinterstid. Det er faktisk aldri enklere å klare seg enn akkurat rundt 5-10 minusgrader. Alt er tørt, og det er ikke for kaldt. Men er du nær hav eller åpne elver vil det oppleves mye kaldere, utvilsomt. Derfor er det lurt å trekke litt opp i terrenget hvis det er en større, åpen elv i nærheten.

Vinter natt

Innsendt av Steffen fossli
Hei, vi er en familie på 3 som har sett alle seriene dine å er blitt bitt av basillen, vi hatt en del telt turer i sommer til fots og i kano. Vi har no tenkt tanken på å prøve et natt no på vinters tid.
Ka tøy bør vi og en 5 år gammel ha for en tur og en natt no på vinters tid?

Mvh steffen
Hei, Steffen! Gode liggeunderlag og soveposer er viktigst. I tillegg en god og tjukk vinterjakke/parkas, evt, en foret vindsekk ved bålet, eller i teltet. Balaclava under ei god lue. Og nok varm mat!

Sokker

Innsendt av Marin
Bruker du 1 eller 2 par (tynt og litt tjukkere) når det er veldig kaldt. Eller bare tjukt?
Hei, Marin! Jeg bruker kun et par tjukke ullsokker også når det er kaldt. Men da gjerne inni en sko som har plass til ullkartanker.

Kalde hender

Innsendt av Rita Nilsen
Er bestandig kald på fingre/hender. Har du et godt tips på noen skikkelig varme votter?
Hei, Rita. Gavepakke. Prøv Iditarod-votten eller Ungava, begge har dun og fiber! Ungava er også veldig vannavvisende.

Sko

Innsendt av Gard Haakenstad
Hei! Hva har du på beina kalde vinterdager?
Jeg vil helst ha store, romslige sko med god plass for sokker og innersko av ull eller filt. Vanlige skisko er altså ikke godt nok for meg. Vi kommer ögonblickligen med Lars Monsen-treski laget av Rønning Treski, og bindingen der blir en trugebinding med plass for slike store sko. For eksempel Jörnkängan, Sorel, Baffin eller lignende. Kjøp gjerne skoene to nummer større enn sommerskoene dine. Husk ullsåler, og ta gjerne med et par ekstra i sekken.

Jakke

Innsendt av Celine
Hei! Foretrekker du bomullsanorakk eller Gore-tex jakke på vinterturer?
Hei, Celine! Må jeg velge blir det Gore-Tex. Den tåler mye mer fuktighet. Spesielt etter å ha gravd ei snøhule merker du forskjellen: neste morgen må du brekke deg inn i bomullsanorakken, og det tar 15-20 minutters skigåing før den er myk igjen, mens Gore-Texen er myk og føyelig nesten med en gang. Men bomull er jo nostalgisk og naturlig. Og veldig behagelig. Får du tak i en god Ventile-bomull blir det plutselig veldig bra med bomull, den trutner litt og tåler mye fuktighet.

Overnatting ute

Innsendt av John
Hei.Har planer denne vinteren om å ta ei helg ute under tarp med unger og valp. Hva slags tips gir du får en god førsteovernatting ute vinterstid?Hva er viktig å tenke på når hunder som ikke er polarhunder skal sove ute på vinteren?
Hei, John! 1) Ikke gå langt. Nærmeste kolle med litt skog? Start med å grave deg helt ned til bakken, fyr et bål, så setter du opp tarpen mens ungene varmer seg ved bålet og koker vann til kakaoen. Så graver du gropa ferdig, ca 2 x 3 meter? Ha med gode liggeunderlag og soveposer til ungene. Hunden bør ha et dekken, eller du kan trene den til å ligge rolig under et pledd, eller i en liten sovepose. Kanskje har du en gammel, tynn sommerpose du kan bruke, kanskje kutte i to? Venn den gjerne til å ligge på treull, det kan du la ligge igjen fordi det vil råtne, det er jo treverk. Eller halm i en vanntett pakkpose -- eller rett og slett oppå ryggsekken din, som du jo har med uansett. To liggeunderlag funker også, der hunden får ligge ved fotenden på det ene. Husk at den ikke liker bålrøyk i nesa. God tur!

Innsendt av Andrius
Hva liggeunderlag anbefaler du? og om du kan forklare litt om de ulike. Mvh Andrius
Vinterstid er reinskinn favoritten, kanskje oppå et skum-underlag. Oppblåsbare liggeunderlag med kun luft innvendig vil bli for kalde vinterstid, og anbefales ikke. De modellene som er fylt med dun eller fiber er vesentlig bedre, menkoster også fort en høvding eller til og med to. Nå har vi fått den såkalte R-verdien å forholde oss til, og den kan være en god indikasjon på hva du skal velge. R står for Resist. Eller underlagets evne til å motstå varmetap, sagt på norsk. Det gjøres standard laboratorie-tester som måler dette. Jo høyere tall, jo bedre. Du kan klare deg med et liggeunderlag som har R-verdi 2, men trolig vil du kjenne kulda fra bakken. Matematikken er enkel: bruker du to slike har du plutselig R-verdi 4 under deg, det kan være løsningen, rundt 4 er nok det folk flest vil synes funker rett på snø og nylonbunnen i telt, f.eks. 5 eller til og med 6 er sjelden, men da er det dyrt og bra!

Fuktig sovepose

Innsendt av Mathias
Hei sjef!
Sover man i sovepose om vinteren over lengre tid er det jo et kjent problem at den blir litt fuktig og at det dannes is i de ytre lagene av soveposen. Har man ikke tilgang på hytte for å få tørka den med jevne mellomrom taper posen seg mye over tid. Hva gjør du for å unngå dette problemet? Bruker du noen form for fuktsperre?
Hei, Mathias! Ja, jeg har brukt både spesialsydde dampsperreposer med tapede sømmer, og tykke 160 liter søppelsekker fra livet og ned. Begge deler gjør en god jobb i å hindre fuktigheten fra å bli til is i soveposen, og heller slippes ut i hodeåpningen gjennom natta. Det blir klamt, ja, men i ekstremkulda gir du blaffen i det, da fortrekker du at posen ikke fylles med is. På havisen i januar i Canada opplevde jeg at posen som vanligvis veide 3,5 kilo veide cirka 8 kilo på grunn av is-ansamlinger, og det var umulig å pakke den sammen. Den måtte legges i full lengde i sleden, og det knakte av is over alt i veggene da jeg skulle sove. Ingen god natt.

Holde seg varm på fingre og tær🥶

Innsendt av Carina
Tips til hvordan man holde seg varm på fingre og tær når man er på tur en kald vinterdag?
Hei, Carina! Start med å droppe dusj og vask om morgenen før du skal ut, gjerne dagen før også. Mye ull i sokkene. Prøv med en plastpose eller en tynn, vanntett pakkpose utenpå sokkene i skoene, det holder godt på varmen. Fingrene har det alltid varmere med votter enn med hansker, og dun er faktisk veldig godt og varmt. Litt egenreklame: Iditarod-votten har både høykvalitets dun og fiber i seg, pluss en tynn matte i håndflata. Det er som å ta på seg en dyne på hendene. God natt.

Sovepose vinter

Innsendt av Øyvind Bernhardsen
Dun eller syntetisk sovepose på vintertur? Og hvorfor?
Hei, Øyvind! Hvis økonomi ikke betyr noe: dun. Gåsedun med høy Fill Power. Da får du en relativt lett pose som varmer ekstremt bra, og som ikke tar for mye plass. spesielt på turer opp til ei uke eller kanskje to. Blir det f.eks tre uker i ekstrem kulde er det sannsynlig at dunene vill klappe sammen uansett, og varmeeffekten taper seg 30-40 . Det opplevde jeg f.eks med Fjällrävens Expedition-jakke etter noen uker med 50-60 effektive minusgrader på tundraen i Nord-Alaska. Du får også gode fiberposer, og de tåler definitivt mer fuktighet, pluss at de er halve prisen av dun. Mn ede vil veie mer. En god vinterpose av dun bør veie minimum 2,0 kg, gjerne 2,5 kg, og en god fiberpose minimum 2,5 gjerne 3 kilo.

Liggeunderlag vinterstid

Innsendt av Bård Hoem
Hei. Ikke helt bekledning men hva er ditt beste tips hva gjelder å holde varmen vinterstid. Underlag, bekledning i pose osv.
Hei, Bård! Start med å være bevisst å få i deg nok væske og næring før du legger deg! Da starter kroppen sin egen varmeproduksjon mye raskere og bedre. Dernest tørre klær, eller ull som tørker på kroppen hvis de er fuktige, og helst tørt dobbelt skift på beina, pluss tørr balaclava og lue. Da er mye gjort.

Ullundertøy

Innsendt av Tor-Magne Evensen
Hei, Lars!
Hvorfor finnes det ikke ullnettundertøy i kolleksjonene dine? Eventuelt, hvorfor foretrekker du vanlig ullundertøy?
Hei, Tor-Magne
Rett og slett fordi vi ikke har prioritert det hittil, jeg velger oftest "vanlige" modeller. Sommerstid har det en tendens til å feste seg rusk og rask i hullene etter en rast i lyngen, og jeg synes dessuten nettingen raskere blir slitt. Etter to uker med 45 kilo på ryggen ser nettingtrøya mest ut som ei pannekake bak der. Men du verden, ei nettingtrøye under en "vanlig" funker jo bra, ikke minst vinterstid, og kun netting på varme sommerdager funker også. Jeg er ikke fremmed for å ta tak i dette i forhold til kolleksjonen vår!

Bekledning ved intense aktiviteter

Innsendt av
Hei, Lars!

Har du noen gang prøvd å sykle fatbike på vinteren? Har du noen tips til hvordan man bør kle seg om vinteren til aktiviteter hvor man svetter mye, slik som langrenn (eller fatbike)?
Hei! Nei, jeg har ikke prøvd fatbike, men har truffet eventyrere midtvinters i Idiatrod-løypa i Alaska på fatbikes. Det ser jo morsomt ut, selv om jeg foretrekker hundespann. Jeg ville valgt en vind- og vanntett dress i tynt og føyelig materiale, og brukt 100 ull i undertøy og sokker, kanskje to ulltrøyer, og god beskyttelse på hodet og hender, gjerne med balaclava under vindtett lue. Blir det høyt tempo og svetting holder det med en ulltrøye under den vindtette skalljakka, og heller ei dunjakke utenpå skalljakka ved behov.

We use cookies

We use first and third party cookies on our website.

Cookies are used for:

  • necessary functions on the website
  • functions which gives you the best possible user experience
  • statistsics and web analysis
  • marketing

Choose "I ACCEPT" if you accept our use of cookies. If you wish to change your cookie settings, please choose "CHANGE SETTINGS".

Innstillinger